gnissla tänder

Gnissla tänder – Orsaker, Tips och Behandling

Här på Hälsaonline.se har vi bland annat skrivit receptfria sömntabletter som är bra när man har problem att sova, dock finns det vissa sömnrelaterade problem som efter att man lyckats somna. Ett sådant problem är att pressa eller gnissla tänder. Att gnissla tänderna då och då är något de flesta gör. Tillfällig tandgnissling orsakar vanligtvis inte skada, men när tänderna slipas regelbundet kan de skadas och munhälsokomplikationer kan uppstå.

Symptom som återkommande huvudvärk, ont i käkar och tänder, och svårt att gapa kan uppstå vid tandgnissling (eller bruxism som det kallas i medicinska termer).

Det finns två huvudtyper av bruxism: den ena inträffar under sömn (nattlig bruxism) och den andra under vakenhet (vaken bruxism). Tandskadorna kan vara lika i båda typerna, men symtomen på sömnbruxism tenderar att vara sämre när man först vaknar och förbättras under dagen, och symtomen på vaken bruxism kanske inte alls är närvarande på morgonen men förvärras senare under dagen.

I denna artikel går igenom varför man gnisslar tänder samt några tips för hur du undviker att gnissla tänder

Vad beror tandgnissling på?

Tandgnissling och tandpressning kan orsakas av allt från stress och ångest till onormala bett eller sömnstörningar som sömnapné. Vissa typer av läkemedel kan också orsaka tandgnissling, bland annat antidepressiva medel i kategorin SSRI. Andra orsaker till att gnissla tänder kan vara kopplade till att dricka alkohol, röka, använda droger eller dricka mycket koffeinhaltiga drycker.

Det är vanligt att barn gnisslar eller pressar tänder. Men eftersom deras tänder och käkar förändras och nya tänder växer fram är det vanligtvis inte en skadlig vana som kräver behandling, och tandgnisslingen försvinner ofta med åldern.

Hur vanligt är det att gnissla tänder?

Bruxism är vanligare hos barn, ungdomar och unga vuxna än medelålders och äldre vuxna. Exakt hur många som lider av detta är svårt att få fram eftersom många människor inte är medvetna om att de gnisslar tänder. Statistik om sömnbruxism hos barn är svårast att fastställa, men studier har funnit att från ca. 6% upp till nästan 50% av barn upplever tandgnissling. Det kan påverka barn så snart som när de är spädbarn och småbarn.

Hos ungdomar uppskattas förekomsten av sömnbruxism till cirka 15%. Det blir mindre vanligt med åldern, ca 8% av medelålders vuxna och endast 3% av äldre vuxna tros gnissla tänderna under sömnen.

Hur vet jag om jag gnisslar tänder?

Om man gnisslar tänderna i sömnen kan det vara svårt att upptäcka att man lider av problemet. Det är dock en bra idé att hålla utkik efter följande symptom om du misstänker att du lider av bruxism:

  • Ömma och spända käkmuskler
  • En låst käke som inte öppnas eller stängs helt
  • Svårhet att gapa stort
  • Dov huvudvärk som börjar i tinningen
  • Ökad tandvärk eller känslighet i tänderna
  • Tänder som är platta, brutna, flisade eller lösa
  • Gnisslande ljud som väcker din partner
  • Tänderna är känsligare för varma och kalla saker
  • Du märker att du biter ihop hårt vid stress, koncentration eller ångest

7 tips för att sluta gnissla tänderna

Det finns flera saker du själv kan göra för att undvika att utveckla eller förvärra bruxism, bland annat:

1. Börja träna

Stress leder ofta till att du undermedvetet pressar ihop käkarna. Om du inte redan tränar, lägg till några pass i din veckorutin. Motion hjälper dig både med stressen och tandgnisslingen.

2. Koppla av innan du lägger dig

Att försöka få bort all spänning som byggs upp i käken innan du går och lägger dig kan hjälpa med bruxism. Prova avslappnande tekniker, såsom att ta ett varmt bad för att slappna av i käken, applicera en värmedyna eller varm och våt handduk på käken, eller drick koffeinfritt te för att värma upp munnen.

3. Skaffa en bettskena

Bettskenor kan hjälpa vid sömnbruxism. De fungerar genom att dämpa tänderna och hindra dem från att slipa mot varandra medan du sover. De kan antingen skräddarsys av en tandläkare eller köpas i butik. Beconfident Dental Guard Protect Bettskena är både lätt, smidig och slitstark. Bettskenan förhindrar att framtänderna bits ihop med bitplattor som avlastar kindtänderna. Samtidigt får du en fri andningsväg. Det räcker med en engångsjustering så skyddas tänderna under hela natten på ett bekvämt sätt.

4. Bli mer medveten om din tandpressning

Många gnisslar tänder hela dagen och känner inte av det, men det är möjligt att lägga märkte till detta beteende. Att öva på mindfulness under dagen hjälper dig slappna av och släppa ångest. Då kommer du att börja märka vissa situationer eller tider på dygnet då du pressar tänder. Då är det lättare att stoppa det genom att släppa käken och låta den hänga ett ögonblick. Rör försiktigt och försök sedan bibehålla en mer avslappnad position.

5. Överväg botox mot tandgnissling

Något som har blivit allt mer populärt är botox mot tandgnissling. Eftersom det slappnar av käkmusklerna kan det hjälpa gnisslingarna att försvinna. Det är dock en relativt ny metod som det inte har forskats om mycket än, men många har lyckats bota sin tandgnissling på detta vis.

6. Massera dina käkmuskler

Koppla av ditt ansikte och ge dina käkmuskler en massage. Det kan hjälpa att frigöra spänningen som har byggts upp under dagen.

7. Undvik svårtuggad mat

Viss mat kan trötta ut käken och förvärra symptomen av tandgnissling. Undvik därför mat som biff, popcorn och annan hård mat när du märker att dina besvär ökar. På samma spår kan det hjälpa att undvika överdrivet tuggande som spänner tänderna, såsom att tugga tuggummi, is eller pennor.

När ska jag söka hjälp?

Att söka hjälp hos tandläkare eller läkare är aktuellt om din smärta är så pass svår att den börjar bli outhärdlig, om du har stark huvudvärk på morgonen eller när du gapar stort. Det är också viktigt att prata med din läkare om du märker att du har lösa eller slitna tänder, eller om du är orolig för att tänderna ska skadas.

Vid ett tandläkarbesök för tandgnissling undersöker tandläkaren följande:

  • Tanduppsättningen, för att upptäcka slitna ytor, sprickor eller bettfel
  • Stelhet och spänningar i tuggmusklerna
  • Käkrörelserna och eventuella rörelsebegränsningar
  • Lederna och eventuella käkledsljud
  • Onormal tillbakadragning av tandköttet

Vilken hjälp går att få via sjukvården?

Att behandla tandpressning och tandgnissling är viktigt för att undvika skador och komplikationer. Om du märker att symptomen är allvarliga och långvariga är det viktigt att söka och få hjälp av vården. Behandlingen kan variera beroende på orsak men några exempel är:

  • Justering av bett
  • Reparation av tandskador
  • Kognitiv beteendeterapi
  • Medicin som slappnar av musklerna

Rekommenderad bettskena

Beconfident Dental Guard Protect Bettskena sitter bekvämt i munnen och har ett mjukt, formbart material upptill som formar sig efter tänderna, och en något hårdare bas nedtill som förhindrar att man biter igenom bettskenan.

Fördelar med en bettskena:

  • Skyddar dina tänder
  • Avlastar käkmuskler
  • Bidrar till bättre sömn
  • Eliminerar “gnisslet” som ofta uppfattas som störande för en sovpartner

Undvik denna produkt om du: lider av käkledsproblemet TMJ (Temporomandibular Joint Dysfunction Syndromet). Är under 18 år, har lösa tänder, tandställning, tandprotes eller andra hjälpmedel i munnen.